Vesi on elämän lähde, ja luonto on pääomaa. Se tarjoaa hyvinvointia niin fyysisenä kuin aistiympäristönä ja mielenmaisemana, kulttuurisen kehyksen ja selityksiä olla ja jäsentää elämää ja omaa ympäristöä. Luonto tarjoaa elinvoimaa ja sellaisena myös taloudellista turvaa. Se on toimintaympäristönä monenlaiselle yrittäjyydelle, myös raaka-aineen lähde.  Luontoa tulee hoitaa, ei vain hyödyntää. Puhdas vesi ja luonnon monimuotoisuus ovat elintärkeitä ja siksi tavoiteltavia, luontokadon sijaan tarvitaan monimuotoisuutta ja kestävyyttä, resilienssiä.     

Luonnonhoitotyön osa-alueita ovat mm. valuma-aluekunnostukset, niitot, ruoppaukset, lintuvesienhoito, ennallistamiset, virtavesikunnostukset, palautusistutukset.    

 

Mistä on kyse:

Metsätalouden vesistövaikutukset ovat uuden tutkimustiedon mukaan arvioitua suuremmat. Metsäojitusten ravinne- ja humuskuormitus vesistöihin jatkuu huomattavasti pidempään kuin aiemmin on oletettu, myös vanhat ojitusalueet kuormittavat. Suometsistä tulevat ravinne- ja kiintoainepäästöt vesistöihin ovat yhtä suuret kuin maatalouden päästöt.

Tieto vaikuttaa paitsi arvioon metsätalouden vesistökuormituksesta ja metsien käytön kokonaiskestävyydestä, myös niiden laskentatapoihin.

Uudet tutkimustulokset tukevat tarvetta parantaa metsätalouden käytäntöjä ja vesiensuojelua. Mm. typen ja orgaanisen hiilen kuormituksen hallintaan tulisi kehittää uusia menetelmiä erityisesti turvemaille.

Lue lisää...

Pro Höytiäinen